twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Thursday, March 10, 2011

pelajaran keempat : differential :

differential

ok.. mula2 kite kene tahu.. ape function menatang nih..

 maksud differential ialah perbezaan

huhuhu... serius aku x reti nk explain secara BERtulis...
kalo x lock.. ko pusing tayar sebelah kanan.. sebelah kiri akan pusing berlawan..
bila lock.. 2-2 akan berputar pada arah yg sama... lagi 1.. prinsip differential ni.. dia akan putarkan tayar yg tiada bebanan..
sama mcm keta betul... kalo salah tlg betulkan ye.. sebab prinsip dia same je mcm differential kereta betul...

   
JENIS JENIS DIFFERENTIAL

ball differential


spool differential


oneway differential


2 in 1


solid axle

 

cara cara nk lock ball differential (belting driven)

pastikan korg ikut turutan gmbr yg aku bagi... mula2 korg kene bukak lah dulu differential ni dari rc korg.. lepastu.. kasik keluarkan bearing dia.. bersihkan kawasan yg berminyak.. dan follow gmbr nih.. semoga berjaya.. (^_^) 
p/s : yg kepingan hitam tu.. korg gantikan dgn kotak ape2 pun boleh. asal nipis.. 






 
tapi hati-2 jgn over tighten ...nanti screw patah

 cara cara nk lock differential jenis shaft driven
  
follow je gmbr yg aku bagi ni.. tp yg penting.. korg kene bukak lah dulu dari rc korg ok... 

p/s : gantikan yg straw hijau tu dgn tanah liat.. lagi senang.. 




 




sory lah kalo korg ada yg x paham.. hahaha... aku main tulis je ape yg aku tahu.. ape2 hal yg x paham.. tanya je ok.. insyaAllah aku akan balas.

kalau ade salah dlm posting ni.. mintak yg lebih arif betulkan lah yee.. jgn LAHAR SY PULAK.. EKEKEKEKE....

1 comment:

banban said...

assalam bro...nak tanya...huhu..xtau la bro update lg ke x blog ni..huhu..persoalan saya..mmg satu kemestian ke utk drift ni kita lock differential?

pelajaran keempat : differential :

differential

ok.. mula2 kite kene tahu.. ape function menatang nih..

 maksud differential ialah perbezaan

huhuhu... serius aku x reti nk explain secara BERtulis...
kalo x lock.. ko pusing tayar sebelah kanan.. sebelah kiri akan pusing berlawan..
bila lock.. 2-2 akan berputar pada arah yg sama... lagi 1.. prinsip differential ni.. dia akan putarkan tayar yg tiada bebanan..
sama mcm keta betul... kalo salah tlg betulkan ye.. sebab prinsip dia same je mcm differential kereta betul...

   
JENIS JENIS DIFFERENTIAL

ball differential


spool differential


oneway differential


2 in 1


solid axle

 

cara cara nk lock ball differential (belting driven)

pastikan korg ikut turutan gmbr yg aku bagi... mula2 korg kene bukak lah dulu differential ni dari rc korg.. lepastu.. kasik keluarkan bearing dia.. bersihkan kawasan yg berminyak.. dan follow gmbr nih.. semoga berjaya.. (^_^) 
p/s : yg kepingan hitam tu.. korg gantikan dgn kotak ape2 pun boleh. asal nipis.. 






 
tapi hati-2 jgn over tighten ...nanti screw patah

 cara cara nk lock differential jenis shaft driven
  
follow je gmbr yg aku bagi ni.. tp yg penting.. korg kene bukak lah dulu dari rc korg ok... 

p/s : gantikan yg straw hijau tu dgn tanah liat.. lagi senang.. 




 




sory lah kalo korg ada yg x paham.. hahaha... aku main tulis je ape yg aku tahu.. ape2 hal yg x paham.. tanya je ok.. insyaAllah aku akan balas.

kalau ade salah dlm posting ni.. mintak yg lebih arif betulkan lah yee.. jgn LAHAR SY PULAK.. EKEKEKEKE....