twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Friday, February 25, 2011

freak me out LAH sohai!

freak me out LAH sohai!


tak nampak cool ler blog ade lagu2 ni sebenarnye yg menyebabkan blog korg loading jadi lembab mcm kura2 3juta tahun.. aku tahu ramai yg benci tunggu loading lelama nih..

lagi satu boleh buat org terkejut berok.. lagi parah kalo org tu ade saket jantung.. da kiok sorg follower blog ko.. lagi time malam2.. tgh khusyuk nk layan blog korg.. 
that song freak me out in the middle of the night?.. waaaarrrrghhhhh!!! mesti korg maki hamun punye kat owner blog tuh... last2 ko pangkah je [X] tu kan?? hahaha


laaaaa... bila bukak blog ade lagu nih kan.. korg x perasan ke? dah macam kad raya yg ade lagu2 tuh.. ala kad raya yg harga rm5 tu.. haha.. "tenene tetenene teneteneteneteneteneeeee" mcm tu la bunyi dia.. hahahaha.. apepon... aku da halau widget lagu tu dari blog aku... hehe.. selamat usya2 blog aku ye.. walaupun buruk.. xpelah.. aku usaha biar jadi mcm blog org lain... 

terima kasih pada semua kwn2 yg terus memberi sokongan utk majukan blog ni.. kalau ikutkan aku.. da lama aku biar bersawang blog ni.. yang dah jadi follower tu.. terima kasih sebab sudi follow blog buruk aku... love u all lah! 


akhir kata... errrrrrr.. ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA..

Tuesday, February 22, 2011

kecik dan puteh

hehe.. sebenarnye aku dah xde benda nk tulis.. tp di sebabkan masa free tu bnyk.. so aku tulis jela pape kat blog buruk aku nih... 

aku nk tulis pasal kucing aku kecik dan puteh(puteh ni kucing jiran aku.. kira kwn baik si kecik lah).. 


haaa ni lah kucing aku.. kecik nama dia... sbb kenapa nama dia kecik.. dari aku amik sampai skrg.. saiz dia mcm tak besar2.. mcm tu jugak saiz dia.. haha.. kucing kampung ni kecik.. aku jumpa dia kat bazaar ramadhan bandar tenggara(johor).. masa jumpa.. x de ibu dia... 


dalam gmbr ni pulak kecik dgn puteh.. masa ni tuan puteh ni pegi mana nth.. dia mintak tlg suruh jagakan.. dulu puteh ni aku yg bela.. dia ade adik beradik 2ekor lagi.. tp 2mati tak tahu sebab ape.. ibu dia pulak mati kene langgar kereta.. sempat jugak la aku bela puteh dgn family dia tu sume x silap 1bulan je.. lepas tu aku bagi puteh ni kat jiran dia aka tuan dia skrg.. sbb dia nk bela... ekor puteh ni panjang sgt.. x mcm kucing lain..


hahaha.. biase mcm nih la gaya kecik tido... kalo aku ckp kat org.. sume x caye.. tp mmg mcm nih gaya dia.. selalu die tido dlm bakul khas utk die... kadang2 sesat tido atas laptop aku... haha.. kalo balik kampung mesti bawak kecik nih.. x boleh tinggal... tp lepas nih kene tinggallah kat tempat jagaan kucing.. sebab kat kampung ade kucing betina garang giler.. haritu gaduh dgn kecik n abis tgn kecik luka.. mentang2 kucing betina tu bulu kembang mata biru.. aku dpt aku sekeh2 kucing betina tuh.. HAHAHAHAHA...



Sunday, February 20, 2011

tahun ni banyak betul no 1

apa yg menarik pasal no 1 nih?
 
 
tahun ini mempunyai 4 tarikh cantik, 1-1-11, 11-1-11, 1-11-11 dan 11-11-11..cuba ambil 2 digit terakhir tahun kelahiran anda dicampur dgn umur anda tahun ini.. hasilnya pasti 111..subhanallah..try it! (contoh: 1989 & 22 > 89+22=111)
 
 

Friday, February 18, 2011

pelajaran ketiga : electronic :

: electronic : 

sebelum kite pegi lebih jauh lagi.. korg kene tahu nama part2 electronic kat rc drift ni.. so aku kasik gambar sikit..

-nama nama part = bateri  esc  motor  receiver  servo-
 
: motor :

untuk motor aku rasa yg terbaik antara 15-23T adalah yg terbaik.. sebab aku sendiri guna 17.5t untuk drift, higher than that then you can't feel drifting that much..
tahun ni format pertandingan dah di ubah semula.. kalau sebelum ni menggunakan motor 9t.. tahun ni 10.5t..

ok.. aku tahu.. ramai yg tanya.. ape maksud T tu kan? T tu bermaksud Turn@pusingan.. berapa T yg paling berkuasa?? ok.. lagi kecik nombor kat T tu.. makin berkuasa lah motor tu.. paling kecik aku penah jumpa 3.5T.. tp drift guna motor laju2 nk kemana? biasa kaki2 RC touring je guna T kecik ni.. untuk drift biarlah 15-23T.. 9T pon boleh jugak guna.. tp laju lah.. hehe.. 

-ezrun 9t- 
  
-motor brushed 23t-



: esc-electronic speed control :

bab esc ni aku x nk sentuh sgt.. biasa org mai touring je pentingkan esc ni.. rasa drift x kot.. esc yg aku guna cap ayam je.. ezrun 60A je.. ade esc 32A.. ade jugak sampai 120A.. bab ni aku x khatam lagi.. masa ngaji cekgu da mati.. hohoho.. posting akn dtg kalo da khatam baru aku cite bab esc ni ok? 

-turnigy esc 60A-

oklah.. hehe.. so aku tempek sikit gmbr.

begini lah motor , esc , program card.. ni beli combo.. boleh jugak beli satu satu..

motor ade 2 jenis

1. brushed = perlukan penyelenggaraan yg berterusan.. susah guna motor jenis ni.. kalau brush dia da rosak.. nk kene tukar.. nk kene servis lagi.. lagi 1.. x semua bateri support motor jenis ni.. tp 1 je aku akui.. walaupon 23T.. masih mampu tapau 12T brushless motor..

2. brushless = kalau brushless motor ni mmg best.. xde la nk jaga susah2.. kira x perlu jaga sgt la.. guna jela sampai bosan.. hahaha.. yg bestnye lagi.. sumbat je ape2 jenis bateri.. x kesah.. tp kira kureng power sikit lah..


-otai2 kalau salah tlg betulkan ye... jangan lahar sy pulak.. ehehehe-

akan datang bab differential pulak.. tunggu haaa aku belum khatam lagi 

Wednesday, February 16, 2011

ANONYMOUS TETAP KAWAN AKU

hehe.. aku da bukak ruangan komen utk semua org termasuk En/Pn anonymous kite.. so jemput la semua buat kacau dalam nih.. hahahaha... tu je harini aku nk merepek.. 


tp biasa org yg xnk kawan dgn aku je guna nama anonymous nih.. xpela.. aku tahu sape aku.. sebab tu ramai xnk kawan.. 

jgn lah bagi alasan tak tahu buat open id.. senang je sebenarnya.. ke nk aku buat tutorial? ni aku da buka utk semua... harap xdelah golongan yg baling batu sembunyi tangan ye.. aku tetap anggap semuanya kawan aku... 


kamu sopan kami segan

Monday, February 14, 2011

pelajaran kedua : tayar drift :

:TIRES:

1. Carpet : Tamiya Super Driftech


2. Smooth Cement/Tiles: Yokomo Single Ring


3. Tar: HPI T-Drift


4.paip pvc POLI PAIP 2inci semua permukaan boleh guna murah pulak tuh.. paling best buat sendiri


5.radial (high speed drift)

kadang2 dlm pertandingan.. penganjur x benarkan kita guna tayar jenis radial.. yg di benarkan semua kecuali radial.. ada pulak hanya di benarkan guna tayar yg di bekalkan oleh pihak penganjur.. masa hari pertandingan baru di beri.. walau ape pon.. tayar bukan sebab utama kemenangan.. yg penting.. SKILL..

kalau silap.. otai2 rc drift tolong betulkan ye.. jangan lahar sy hehehe

Just my 2 cents.  Grin Grin Grin

Sunday, February 13, 2011

jangan lah malu SAYANG !

hahaha.. hari ahad 13hb feb 2011.. aku saje lah merayap pegi HUTAN BANDAR JB  + DANGA BAY + DATARAN JB.. saje makan angin.. 

pusing2 dlm hutan bandar jb ni.. ade kolam.. banyak kura2 dlm kolam tu.. haha.. usya2 tempat lain pulak.. ade belangkas kekasih bermadu asmara pulak.. haish.. manusia2.. kat tempat awam pon nk melekat.. giler betul.. 

pegi atas sikit.. ade kolam mandi.. kanak2 je boleh.. org tua mcm aku ni x boleh.. haha.. bru plan nk terjun taw... 
xde ape2 yg menarik.. so pegi laa ronda2 kat kolam yg ade kura2 nih... 



lepas tu pegi kat rumah melayu tradisional johor.. aku perasan pili bomba lagi.. HAHAHAHA.. aku pelik.. mcm mane dlm hutan pon ade pili bomba... 

-lokasi dlm hutan bandar jam 6.15 13hb feb 2011-
haaa.. korg nampak tak? ok lah aku dtg dekat2 amik gmbr.. al maklum laa.. guna kamera nset je ni.. 3.2mp je.. x mampu beli kamera mahal mcm org lain..

-lokasi dlm hutan bandar jam 6.15 13hb feb 2011-
haaaaa.. pili bomba kan?? hehehe.. bila lepas siap amik gmbr ni.. aku ronda2 lagi.. serius aku ckp.. penat jugak lah merayap dlm hutan bandar ni. basah jugak ketiak aku... hahahahaha.... 
so aku pon amik keputusan nk berambus dari hutan bandar.. pegi danga bay pulak merayap sambil layan RC kat track danga bay (track dah x boleh guna masa aku pegi

sebelum keluar hutan bandar.. aku nampak 1 lagi pili bomba.. dia malu lah.. siap menyorok lagi.. HAHAHAHA.. nih gambar dia

-lokasi pintu masuk ke hutan bandar 6.40 13hb feb 2011-
haha ape motif pili bomba ni sembunyi? tahu lah hutan bandar ni sentiasa ramai org.. tp jangan lah sembunyi wahai pili bomba ku sayang.. nanti susah abg bomba kite nk buat keje kalo ade ape2 jadi..



ok lah ni gambar2 pili bomba sembunyi.. hahaha.. aku pon da penat nk menaip sbb banyak berjalan hari ahad.. so.. sampai sini jela aku merepek.. sambung esok2 pulak... pada yg masih menunggu posting RC drift.. aku da siap taip.. tp nnt2 la aku posting.. hehehe...


al kisah tentang perut boroi

Kelebihan boroi

1. Tidak bersifat riak seperti body buider yang selalu menayang otot mereka

2. Amat popular bagi model produk penurunan berat badan

3. Lelaki boroi amat rajin mencari rezeki akibat terlebih makan atau minum dan tentu sahaja ianya memerlukan duit.

4. Dapat memahami dan merasai kesulitan yang ditanggung oleh ibu-ibu yang sarat mengandung terutamanya apabila menaiki tangga rumah pangsa


5. perut boroi merupakan "airbag" semulajadi.

6. menjadi kesukaan isteri2.. sebab mcm bantal.. hehe (berkahwin je)


7. korg listkan sendiri lah.. byk lagi aku nk type nih.. haha





Majulah Perut Boroi Utk Negara

  • saya selaku RC drifter paling boroi di seluruh alam semesta ingin mengucapkan "majulah perut kehadapan untuk negara"    







TIPS UNTUK MENGEKALKAN PERUT BOROI (ASET) :



"Untuk perut kekal boroi dan cantik, kita cuma perlukan beberapa pinggan nasik, tido yang berlebihan dan pulaukan senaman. Selain itu, produk² seperti Jusmate 5 dan Dr. Rozmey harus dijauhi."



  • boroi? bukan satu masalah malah membuatkan org perasan kewujudan kita


  • boroi? boroi itu seksi.. bila lepak dgn kawan2 bolehlah kita main laga2 perut, main langgar2(ala2 bumper car tu.. dah boleh jimat duit dari pegi fun fair main bumper car)

     

    • boroi? boroi itu juga lambang kemewahan. 

       

      -gmbr ehsan dari pages BIAR betul-

       


      -just my 2 cent-



Saturday, February 12, 2011

Maulidur Rasul tak sabar nk sambut

Maulidur Rasul (dalam bahasa Arab bermaksud kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin ( Dari hadith riwayat Muslim, 8/25 ) 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.
Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.
Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.
Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.
Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.


ingat ye... 15hb je tau kite sambut... yg 14hb tu HARAM umat islam menyambutnye.. 

Friday, February 11, 2011

pelajaran pertama tentang rc drift (beli rc dulu) : update :

assalamualaikum sume geng!.. haha.. tujuan aku buat blog ni sebenarnye utk RC drift.. tp terbabas abis cite cume aku tampal dlm ni.. ok laaa meh kite ke bab pertama tentang rc drift ni...

First sekali korg mesti la ade rc drift sebijik.. kalo xde mcm mane nk belajar menderiippp guna RC nih.. haha.. so, kat mana nk beli? aku x rekemen beli kat mudah.my sbb kwn2 aku penah kene kencing kat mudah.. so better korg pegi je hobbyshop angkat 1.. berapa harga?? haha.. ikot kemampuan lah.. kalo x mampu sgt.. mcm student ke.. angkat lah amoi brand harga dlm rm250-rm400.. kalo berkemampuan.. angkat la yg ori mcm tamiya, HPi, yokomo, sakura, xray tu harga da rm7++ keatas.. 

kalo nk beli melalui internet.. beli kat lelong.com.my (seller guna nama JIA FEI).. 3hari sampai.. superb seller.. ataupun beli dari DRC TOY.. dari aku pon boleh gak.. tp x byk pilihan lah.. hehe.. HL, sakura tu adelah..

sini aku ade tepekkan sikit gmbr.. brand HL518 belt driven, bateri nimh 5000mah, remote, heat sink double fan




ni total... rc cars rm350.. bateri rm150.. heat sink rm40 = rm540.. (main x guna full throttle sebab motor standard)

terpulang korg lah nk main belt driven ke ataupun shaft driven.. ikut kesesuaian diri lah.. tp aku mmg pilih belt driven.. tenang je dengar bunyi belt dia tuh.. ekekekeke... selamat mendapatkan rc cars sebijik ok.. yg 4wd taw






update :

kete EP china as a option to us kalo budget tak cukup nak beli yang
branded branded punya. even kalo dilihat mostly this car as same like
macam kete mahal jugak ... tapi banyak juga nak kena upgrade kalo nak
masuk tournament.. n then nak kena pandai setting kete coz apa yang aku lihat pada rakan rakan aku yang beli china product banyak defect
terutama pada tayar kiri kanan depan dan belakang...

tayar senget sebelah.. jenuh nak buat allightment beb.. buat kwn2 aku yg da nk join sebab da kne racun kaw2 dgn aku tu.. ikat la perut cket.. paling cikai pun angkat tt01 tamiya.. hpi e10 jgn.. plastik sumenye tu

Thursday, February 10, 2011

batu bunga utk pagar ke pili bomba?

satu ayat je yg mampu aku ckp masa jumpa pili bomba nih... "batu bunga utk pagar ke pili bomba ni?" mungkin ramai yg tak tahu tentang kewujudan pili bomba aka batu bunga utk pagar ni.. dari jauh mmg mcm batu bunga utk pagar.. tp bila di amati betul2.. baru perasan... laaa pili bomba lah rupanye.. haha... 

-lokasi klinik pakar HSAJB jam 9.12pagi 10hb feb 2011-
kalau lihat dari jauh org akan kata tu batu bunga utk pagar.. mungkin kesilapan masa pembinaan hospital HSAJB kot.. tp bila di amati betul2 secara dekat... baru org kata... "ehh.. biar betul pili bomba bentuk mcm nih?" hahaha.. tp tu la hakikatnye.. ade tanya beberapa org yg dtg ke hospital nih.. saja nk kepastian.. totaly dari 4org yg sy tanya.. empat2 kata tu batu bunga.. hehe.. so aku nk lebih pasti.. aku pegi dekat2 dgn pil bomba aka batu bunga nih.. so.. dpt la snap lagi 1 gambar utk tatapan semua.. nah!

-lokasi klinik pakar HSAJB jam 9.20pagi 10 feb 2011-

kannnn.. pili bomba bukan? hehe.. selesai menyiasat pili bomba aka batu bunga ni.. aku pon jalan kaki menuju ke tempat parking kereta bahagian belakang HSAjb ni.. ade nampak 1 lagi pili bomba.. nih gambar dia...

.-lokasi hadapan blok c(belakang) HSAJB jam 9.42 10 feb 2011-

kesian pili bomba ni tertanam separuh... tinggal kepala dia je.. cuba kite kene tanam mcm tu... woooo lemas wooo.. hahaha... nk amik gmbr lagi 1 x dpt sebab da kene sergah dgn pengawal keselamatan kat hospital tuh.. rupanya dia dah dok follow lagi masa dari pili bomba aka batu bunga tu.. 
ape lagi.. lari x cukup tanah la kawan.. kene kejar pulak tuh.. hahaha... ada masa aku g snap lagi 1 ok... hehehe...

celcom oh celcom

aku guna berokband celcom yg rm98 unlimited.. tp servis dia mcm yg 5gb tu je.. siak x?? hahaha.. seminggu sekali wajib aku maki hamun customer service.. haha.. lepas tu celcom berokband ni.. mcm tahu2 je kalo aku nk tukar ke line lain.. haaa mula lah dia buat perangai baik punya cantik.. punya lah kencang.. tgk utube xde loading2 lagi.. tp bila aku da lupa bab nk tukar line.. haa mula la dia buat peel asal dia.. LEMBAB MCM KURA2 130JUTA TAHUN.. mungkin 10,000bc.. hahahaha iklan gempak bagai nk giler.. WILAYAH celcom.. dlm hutan pon ade line.. tp hakikatnye hampeh.. HAHAHA.. tp yg best 1 je.. XDE KONTRAK mcm broadband lain.. 

penah sekali tuh.. seminggu.. duduk tgh bandar JB pun line GPRS ke? kalo kat kampung jgn cite lah.. da mmg confirm2 x boleh guna.. WILAYAH CELCOM ke kalo service mcm lahanat.. udah udah lah tu.. jgn dok sembang geybang wahai celcom..

jangan dok pikir pasal KEUNTUNGAN JE SAMPAI SERVICE TAK TERJAGA.. sementara ramai boleh bersabar nih.. pi la naik taraf berokband celcom nih...

untuk rekod... aku ni kira pengguna tegar line celcom ni.. dari zaman sekolah sampai sekarang.. line celcom menjadi pilihan.. tp sejak 3 4thn ni je.. celcom da mengong sikit.. adehhh... tlg la berubah.. letih la asyik nk call customer service.. sekali call da 22minit..



Wednesday, February 9, 2011

nantikan posting rc drift lesson



hehe.. sesuai dgn link blog aku ni ministryofrcdrift.blogspot.com.. so aku akn buat beberapa siri berkenaan rc drift.. dari mula beli rc.. sampai setup cs(tahap tertinggi rc drift)... jadi... nantikan ok.. hehehe.. aku xde la pro sangat.. tp utk basic tu insyaAllah.. bab tahap tertinggi tu aku akn byk bertanya kat otai2...


banglo ghaib(kisah lama)

aku lupa bila kisah ini terjadi tapi mungkin sekitar 5-7 tahun lepas atau mungkin lebih, aku tak pasti pulak. tapi aku ingat aku ke sana 2 kali, sesaje menjengah sebab rumah kawan aku kat area rinting tu gak. pada mulanya aku tahu cerita ini dari kawan2 aku tu la, orang2 taman rinting yang bercerita. dia kata pernah keluar kat harian metro dgn mastika tapi aku cuba cari keratan akhbar tu... tak jumpa la plak...

first time pergi, aku pi la dengan kawan termasuk aku. seriau. kitorang tak turun dari kereta coz masa tu dah lewat petang. tempat tu agak horror coz rumah tu kat jalan mati dan ada pokok2 banyak depan rumah. kali kedua aku pergi situ, berempat dengan kawan 1 kolej... tengahari jumaat(lepas solat jumaat ko).. sampai jek... HUJAN PANAS!

Yang aku nampak masa tu hanyalah tangga semata... tapak rumah yang dah mula ditumbuhi rumput, pagar depan dan pagar tepi. Kalo ikutkan logik akal... sapelah yang dah beli/buat banglo kemudian dirobohkan? Coz area rinting heights tu semua banglo belaka dan dibina ikut plan yang dipilih oleh pembeli bukan pemaju. kalau nak kata tuan tanah cuma buat tangga dan pagar aje... LAGI LA TAK LOGIK kan??

FYI, masa tu... 2 lot banglo bersebelahan banglo ilang ni juga dikosongkan, TAKDE ORANG NAK SEWA! Penuhlah dengan tampalan iklan utk dijual dan disewa dipagar rumah2 itu... hehehe...siapa mau? ada berani?

Banyak versi yang aku dengar mengenai misteri kehilangan rumah tu, antaranya TUAN RUMAH DAH RENOVATE KEMUDIAN TAK MAHU BAYAR SANG TUKANG RUMAH which orang kata mereka orang seberang. Versi tu mengatakan ketika tuan rumah pulang dari somwhere... dia cuma nampak rumahnya, langsir melambai2... ada orang dalam rumah tapi rumah tak boleh masuk...

sape ada versi lain.. sila la sambung....

penduduk yg tinggal berdekatan aku ada tanya2 jugak.. mereka cite.. time hujan panas je, tempat lain basah kene hujan, kat tapak banglo tu tak pulak,. mcm ade bangunan or atap kat situ yg menghalang air hujan..

gmbr ni ehsan dari pokcik gugel.. jalan keruing 11




kalau betullah banglo tu di robohkan.. mana kesan runtuhan? kenapa lantai marmarnya langsung xde kesan rosak? malah masih cantik(2tahun lepas)


sesapa yg ada info mengenai kejadian aneh di tempat anda.. boleh lah kongsi dgn bagi email kat silent_killer9026@yahoo.com

Tuesday, February 8, 2011

hari kekasih? valentine day? watepakk!! -update-

Sejarah Valentine
Valentine adalah nama seseorang pemimpin agama Katolik yang telah dianggap menjadi martir ?Islam : Syuhada- oleh orang-orang Kristian (katolik) dan Valentine telah diberi gelar sebagai orang suci (Santo) oleh orang-orang Kristian.
Kisahnya bermula ketika raja Claudius II (268 - 270 M) mempunyai kebijakan yang melarang perajurit-perajuritnya untuk berkahwin. Menurut raja Claudius II, bahawa dengan tidak berkahwin maka para perajurit akan agresif dalam berperang.
Kebijakan ini ditentang oleh Santo Valentine dan Santo Marius, mereka berdua secara diam-diam tetap menikahkan para perujurit dan pemuda2 lama-kelamaan tindakan mereka diketahui oleh raja Claudius, sang raja pun marah dan memutuskan untuk memberikan hukuman kepada Valentine dan santo Marius yaitu berupa hukuman mati.
Sebelum dihukum mati, Santo Valentine dan Santo Marius dipenjarakan dahulu, dalam penjara Valentine berkenalan dengan seorang gadis anak penjaga penjara, kemudian gadis ini setia menjenguk valentine hingga menjelang kematian Valentine. Sebelum Valentine dihukum mati, Valentine masih sempat menulis pesan kepada gadis kenalannya.
From Your Valentine
Setelah kematian Santo Valentine dan Santo Marius, orang-orang selalu mengingat kedua santo tersebut dan merayakannya sebagai bentuk ekspresi cinta kasih Valentine, 200tahun kemudian yaitu tahun 496 Masehi setelah kematian Santo Valentine dan Santo Marius, Paus Galasius merasmikan tarikh 14 februari 496 sebagai hari Velentine.
Itulah sejarah hari Valentine yang ternyata untuk mengenang dan memperingati dua orang suci Kristian Katolik yang mengorbankan jiwanya demi kasih sayang.
Ada versi lain tentang sejarah Valentine, yaitu pada masa Rom Kuno, tarikh 14 februari merupakan hari raya untuk memperingati dewi Juno, dewi Juno adalah ratu dari segala dewa dan dewi, orang-orang Rom kuno juga meyakini bahawa dewi Juno adalah dewi bagi kaum perempuan dan perkawinan ?dewi cinta.
Pada tanggal 14 Februari orang-orang Rom kuno mengadakan perayaan untuk memperingati Dewi Juno dengan cara memisahkan kaum laki-laki dan perempuan. Nama-nama remaja perempuan ditulis pada potongan kertas lalu digulung dan dimasukkan ke dalam botol, setelah itu para laki-laki mengambil satu kertas sebagai, setiap laki-laki akan mendapatkan pasangan sesuai nama yang didapat dalam undian tersebut, bila kemudian mereka ada kecocokan maka mereka akan melangsungkan pernikahan dihari-hari berikutnya.

so bila kita tahu pasal sejarah valentine ni.. dah memang terang terang lagi bersuluh kot.. orang orang yg beragama ISLAM tak patut merayakannya... sebenarnya banyak lagi versi pasal valentine ni.. yg lain korg cari lah sendiri ok... 


Valentine dirayakan sempena kejatuhan kerajaan Islam Andalusia di Sepanyol Tanggal 14 Februari 1492. St. Valentine merupakan individu yang memainkan peranan penting dalam usaha menjatuhkan kerajaan Islam pada masa itu. Disebabkan sumbangan beliau itu, St. Valentine dianggap sebagai kekasih rakyat. Wajarkah kita merayakannya.PASTI TIDAK!



you"ll be in my heart

Come stop your crying
It will be all right
Just take my hand Hold it tight

I will protect you

from all around you
I will be here
Don't you cry

For one so small,

you seem so strong
My arms will hold you,
keep you safe and warm
This bond between us
Can't be broken
I will be here
Don't you cry

'Cause you'll be in my heart

Yes, you'll be in my heart
From this day on
Now and forever more

You'll be in my heart

No matter what they say
You'll be here in my heart, always

Why can't they understand

the way we feel
They just don't trust
what they can't explain
I know we're different but,
deep inside us
We're not that different at all

And you'll be in my heart

Yes, you'll be in my heart
From this day on
Now and forever more

Don't listen to them

'Cause what do they know
We need each other,
to have, to hold
They'll see in time
I know

When destiny calls you

You must be strong
I may not be with you
But you've got to hold on
They'll see in time
I know
We'll show them together

'Cause you'll be in my heart

Yes, you'll be in my heart
From this day on,
Now and forever more

Oh, you'll be in my heart

No matter what they say
You'll be in my heart, always
Always



aku suka lagu nih(^_^) so aku nk tujukan khas buat NS.. hehe.. saja gelarkan dia NS.. biar korg sume tak tahu sapa dia.. 


Monday, February 7, 2011

Kemayan City dah bukak ke?


Kemayan city dah bukak skrg.. hehe.. pasti ramai yg tertanya tanya.. kemayan city tu kat mane? ape kemayan city ni? 

ok aku cite sikit fakta kemayan city yg aku tahu lah.. kemayan city ni merupakan 1 projek shopping complex mega yg di rancang di bina di kawasan skudai.. tapi syg.. kemayan city ni langsung x pernah di buka.. malah proses pembinaannya pon x pernah siap akibat kegawatan ekonomi dunia pada 1997 dulu.. kalo nk tahu kemayan city ni kat mana.. kalo korg nk ke pusat bandar JB lalu highway skudai ni.. korg akan perasan 1 bangunan besar sebelah kiri berwarna kelabu terlindung pokok2 pagar..
so, bila ramai yg bercerita pegi shopping kat kemayan city mcm x masuk akal.. yela kemayan city x penah bukak pon.. 

sesiapa yg tinggal di JB sememangnya tahu yg projek mega kemayan city adalah sesuatu projek yg gagal.. dan sekarang bangunannya dah jadi sarang bermacam macam penghuni. ada yg kasar.. ada jugak yg halus.. yang kasar pulak amat merbahaya.. yg halus sgt la misteri.. hehe...

aku ni x suka nk bawak cite yg bukan2.. ni cerita benar ok... kalau x benar.. aku mohon maaf bebanyak la yee.. tapi xkan la dua org yg berbeza dan bukan bersaudara boleh berbohong benda yg sama?? bukan dua org.. tp RAMAI!.. haaaa da ade feel misteri x ni? sebelum ni ada la kengkawan cerita pasal bangunan ni pasal saudara mara dia baru tiba kat JB setelah sekian lama x dtg JB.. nak tahu apa cerita mereka??

MEREKA MEMBELI BELAH DI KEMAYAN CITY... MALAM2 BUTA PULAK TU...! BIAR betul!!


-:sedikit artikel dari berita harian:-

JOHOR BAHRU: Mall berpuaka! Itulah gelaran diberi kepada kompleks beli-belah terbengkalai Kemayan City di Tampoi apabila beberapa keluarga rakyat Singapura terjebak membeli-belah di situ sebelum pulang ke negara asal mereka dengan membawa daun kering atau barangan dibeli lenyap begitu saja.Cerita pelik dan menyeramkan berkaitan aktiviti paranormal di kompleks Kemayan City bukan lagi asing di kalangan masyarakat bandar raya ini, malah misteri alam ghaib di pusat beli-belah terbengkalai lebih 10 tahun lalu itu menjadi buah mulut penduduk Singapura.
Bagaikan badi kepada warga Singapura, cerita menggerunkan di Kemayan City dikatakan popular kalangan warga republik berkenaan yang mendakwa mengalami peristiwa dianggap susah diterima akal seperti berbelanja dan makan di pusat beli-belah yang sebenarnya tidak pernah beroperasi selepas projek itu terhenti pada 1998.Kejadian menyeramkan di pusat beli-belah berkenaan pernah dialami sekeluarga rakyat Singapura dari kawasan perumahan di Woodland pada Jun tahun lalu.Semuanya bermula apabila keluarga terbabit dikatakan mengunjungi pusat beli-belah terbengkalai terletak di tepi Jalan Johor Bahru-Air Hitam pada satu malam, ketika mereka dalam perjalanan pulang menghadiri majlis kenduri kahwin saudara di Melaka.Sebaik tiba di Kilometer 13 Jalan Johor Bahru-Air Hitam menghala pusat bandar raya kira-kira jam 9 malam, keluarga terbabit tertarik ke arah bangunan di sebelah kiri jalan berkenaan yang bergemerlapan dengan lampu aneka warna dan meriah dengan kunjungan orang ramai.Tarikan itu menyebabkan keluarga terbabit membuat keputusan singgah dan mendapati kemeriahan itu adalah majlis pembukaan pusat beli-belah yang diadakan secara besar-besaran.
Menyangkakan Kemayan City dipulih dan memulakan operasinya, keluarga berkenaan tidak melepaskan peluang singgah memandangkan malam masih awal.Selepas berada lebih setengah jam di situ, keluarga berkenaan beredar kerana mempunyai satu lagi destinasi yang perlu singgah sebelum balik ke Singapura.Mereka menuju rumah saudara di Kampung Pasir yang terletak tidak jauh dari pusat beli-belah berkenaan.Ketika berada di rumah saudara, seorang ahli keluarga terbabit bercerita mengenai kehebatan majlis pembukaan Kemayan City ketika singgah di situ.Sungguh mengejutkan apabila keluarga malang itu mendapat berita daripada saudara mereka bahawa bangunan yang didakwa beroperasi sebenarnya masih terbengkalai sehingga kini, bahkan semakin usang.
Pengalaman yang ditempuhi keluarga terbabit diceritakan sendiri mangsa kepada pegawai di Unit Falaq Syarie Jabatan Mufti Johor, Hanafiah Abdul Razak.Menurut Hanafiah, beliau dihampiri mangsa ketika menyampaikan kuliah agama bulanan di kawasan perumahan berkenaan, beberapa hari selepas kejadian menyeramkan itu.“Lelaki itu sering mengikuti kuliah agama saya dan pada satu hari dia bertanyakan kepada saya apakah yang berlaku di Kemayan City kerana ada ahli keluarganya mendakwa berbelanja di pusat beli-belah itu.“Namun, semua barangan dibeli itu termasuk pakaian, didapati hilang sebaik mereka tiba di rumah dan keadaan itu menimbulkan gangguan emosi kepada keluarga berkenaan selepas melalui detik dianggap pelik dan menyeramkan itu,” katanya.
Menurut Hanafiah, beliau turut pernah diajukan soalan yang meminta penjelasan berhubung alam ghaib oleh orang ramai yang mengikuti kuliah agamanya di negara republik itu, terutama berkaitan kejadian aneh di Kemayan City.“Dari segi pandangan Islam, kejadian dialami segelintir pihak di bangunan terbengkalai itu angkara syaitan yang sentiasa mencari jalan untuk memperdaya dan menyesatkan umat Nabi Adam.
“Imam An-Nawawi dalam kitab Al-Adzkar menerangkan beberapa jenis syaitan termasuk bernama Zalanbur berkeliaran di bandar untuk melalai dan melekakan manusia termasuk mendalangi kejadian individu yang pernah tersesat ke bangunan terbengkalai Kemayan City itu,” katanya. Katanya, dalam hadis yang diriwayatkan Imam Ahmad ada menerangkan bahawa rumah atau bangunan yang dibiarkan kosong dan kotor untuk satu tempoh lama akan menjadi kediaman syaitan kerana lumrah makhluk yang dilaknat Allah itu menyukai benda kotor dan busuk.“Namun, umat manusia amat bertuah kerana dikurniakan hadiah yang tidak ternilai oleh Allah iaitu al-Quran mengandungi ayat yang boleh dijadikan pendinding dari diganggu mahkluk halus seperti jin dan syaitan iaitu ayat Kursi,

ni aku sertakan gmbr mcm mana rupa kemayan city




pili bomba oh pili bomba

haaaaa.. mungkin posting pasal pili bomba yg ni tak menarik sgt.. yelaa.. bukan ape2 sgt pon.. xde yg pelik.. xde tong sampah jugak.. dan pili bomba ni normal je ok... hahaha... 

 6 feb 2011 jam 5.31pm Danga Bay JB

betul kan? xde pape yg pelik pon.. normal je.. hehehe...
nak tanya la... x menganggu ke segala macam paip dgn chamber SAJ kat situ.. kalau lah berlaku kebakaran.. tak ke susah bomba nk pasang hos dia kat situ..

p/s=aku x thu sangat pasal nih.. hehe tp mmg mcm bagi susah kat bomba kalau berlaku pape... masa nampak pili bomba ni.. aku tgh dlm usaha menjejaki villa nabila yg org JB kate berhantu.. org jugak kate penah terjadi pembunuhan kejam kat villa tu... 

Pili Bomba hehe(update)

tadi lepas aku pegi bayar cukai kat kota tinggi dgn kejora bandar tenggara.. aku terus ke larkin perdana nk jumpa kawan dgn jumpa pesuruhjaya sumpah.. saja la mata ni usya2 pili bomba yg aku amik gmbr aritu.. tgk dah x ikat lagi dgn tong sampah.. agaknya kedai tu da baca blog www.ondscene.my kot.. hahaha.. ape pon terima kasih pada tuan kedai tu sebab prihatin.. kalo apa2 jadi.. ada kebakaran ke.. kan susah tugas bomba nanti... 

 7hb feb 2011 jam 12.48pm

Sunday, February 6, 2011

Ape yg ade kat villa ni?

ok..nak share bout haunted banglo kat strait view (dpn danga bay)
ekceli bnyk version cite ni..kte bace 1 persatu keh?
sape ade info meh tambah

VERSION 1
Ada sekeluarga yang bahagia tinggal di villa itu. keluarga itu dianugerahkan pewaris kekayaan dan dialah si jantung hati kepada keduaorang tuanya.

nabilla nama diberi. aku tidak berapa tahu latarbelakang keluarga itu, tapi kalau aku nak reka2 cerita boleh sahaja.tapi aku tak mahu ok!

nabilla telah di bunuh dengan kejam oleh amah di rumah itu. mayatnya di simenkan sekali bersama rumah itu.

mengikutcerita saksi yang pernah masuk kedalam rumah itu, segala perabot dalamrumah itu masih ada dan dalam keadaan baik. terdapat juga gambar2nabila di atas meja ruang tamu utama rumah itu."

VERSION 2
Nabilla dan keluarganya adalah dari golongan berada. BAnglo yang tersergam indah betul2 berhadapan dengan laut dan sangat cantik pemandangannya.  NAmun sekarang banglo tersebut dipenuhi semak samun dan agak horror bile dilihat. Dengar ceritanya keluarga NAbilla telah dirompak dan dibunuh dengan kejam. Kesemuanya mati dalam keadaan sadis dan sejak dari itu, banglo tersebut tidak berpenghuni lagi.

VERSION 3
Keluarga NAbilla telah dirompak dan Nabilla telah dirogol dan dibunuh dengan kejam. Mayatnya ditanam di dinding rumah tersebut.

VERSION 4
Keluarga Nabilla adalah golongan berada dan mereka hidup dalam keadaan harmoni. Tanpa diketahui sebab musababnya, tiba2 satu hari bapa Nabilla mengamuk dan menembak semua orang dalam banglo tersebut dan kemudian membunuh dirinya sendiri.


tu dia...4 version yg taktau la mane 1 yg btul..
tp yg pastinya sgt horror umah tersebot..dgn semak samun yg tinggi, pokok besar2
uuu mmg seram
sesape yg xtau umah yg mane 1, umahnyer betul2 kat selekoh (xde la selekoh tajam sgt) n kaler biru putih..
dulu aku pnah lalu ctu dlm midnite camtu..
nampak ppuan pkai telekung kat gate umah tu..xtau la khayalan aku ke ape
suddenly radio kete aku tetibe berbunyik.aku nk tutup pon xleh..dh smpi kat otel m-suites radio aku off ngan sndirinyer
tp pasal ppuan telekung tu aku pkiran positif
maybe org tu otw pi masjid abu bakar nk wat qiammulail kot
hehehehe

 mungkin ni villa nabila tu.. tp byk persamaan lokasi dgn cerita pasal christine place
P/S=

stahu aku ade 3 bungalow yg angker kat tepian lido tu...

1.  yang bentuk 3 segi tepi laut, pagar marmar warne putih.. kat laman dia ade pokok rhu and gazebo..

2.  yang bentuk 3 segi jugak...belakang yang pertama tu.. tepi dia ade pokok besar akar2 berjuntaian

3.  jln. istana serene sebelah belakang.. bungalow atas bukit..

Saturday, February 5, 2011

OVER CLOCKING

salam.. lama sudah x posting ape2.. bahan pon xde nk posting la.. duduk rumah masa cuti ni mmg bosan habis.. nk merayap.. tp tak tahu nk kemana pulak... 

lappy aku semakin hari semakin tenat.. ada kwn suruh buat "OVERCLOCKING GRAPHIC CARD" tp aku tak tahu buat la.. haha ade sesapa boleh ajarkan tak?? 

freak me out LAH sohai!

freak me out LAH sohai!


tak nampak cool ler blog ade lagu2 ni sebenarnye yg menyebabkan blog korg loading jadi lembab mcm kura2 3juta tahun.. aku tahu ramai yg benci tunggu loading lelama nih..

lagi satu boleh buat org terkejut berok.. lagi parah kalo org tu ade saket jantung.. da kiok sorg follower blog ko.. lagi time malam2.. tgh khusyuk nk layan blog korg.. 
that song freak me out in the middle of the night?.. waaaarrrrghhhhh!!! mesti korg maki hamun punye kat owner blog tuh... last2 ko pangkah je [X] tu kan?? hahaha


laaaaa... bila bukak blog ade lagu nih kan.. korg x perasan ke? dah macam kad raya yg ade lagu2 tuh.. ala kad raya yg harga rm5 tu.. haha.. "tenene tetenene teneteneteneteneteneeeee" mcm tu la bunyi dia.. hahahaha.. apepon... aku da halau widget lagu tu dari blog aku... hehe.. selamat usya2 blog aku ye.. walaupun buruk.. xpelah.. aku usaha biar jadi mcm blog org lain... 

terima kasih pada semua kwn2 yg terus memberi sokongan utk majukan blog ni.. kalau ikutkan aku.. da lama aku biar bersawang blog ni.. yang dah jadi follower tu.. terima kasih sebab sudi follow blog buruk aku... love u all lah! 


akhir kata... errrrrrr.. ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA..

kecik dan puteh

hehe.. sebenarnye aku dah xde benda nk tulis.. tp di sebabkan masa free tu bnyk.. so aku tulis jela pape kat blog buruk aku nih... 

aku nk tulis pasal kucing aku kecik dan puteh(puteh ni kucing jiran aku.. kira kwn baik si kecik lah).. 


haaa ni lah kucing aku.. kecik nama dia... sbb kenapa nama dia kecik.. dari aku amik sampai skrg.. saiz dia mcm tak besar2.. mcm tu jugak saiz dia.. haha.. kucing kampung ni kecik.. aku jumpa dia kat bazaar ramadhan bandar tenggara(johor).. masa jumpa.. x de ibu dia... 


dalam gmbr ni pulak kecik dgn puteh.. masa ni tuan puteh ni pegi mana nth.. dia mintak tlg suruh jagakan.. dulu puteh ni aku yg bela.. dia ade adik beradik 2ekor lagi.. tp 2mati tak tahu sebab ape.. ibu dia pulak mati kene langgar kereta.. sempat jugak la aku bela puteh dgn family dia tu sume x silap 1bulan je.. lepas tu aku bagi puteh ni kat jiran dia aka tuan dia skrg.. sbb dia nk bela... ekor puteh ni panjang sgt.. x mcm kucing lain..


hahaha.. biase mcm nih la gaya kecik tido... kalo aku ckp kat org.. sume x caye.. tp mmg mcm nih gaya dia.. selalu die tido dlm bakul khas utk die... kadang2 sesat tido atas laptop aku... haha.. kalo balik kampung mesti bawak kecik nih.. x boleh tinggal... tp lepas nih kene tinggallah kat tempat jagaan kucing.. sebab kat kampung ade kucing betina garang giler.. haritu gaduh dgn kecik n abis tgn kecik luka.. mentang2 kucing betina tu bulu kembang mata biru.. aku dpt aku sekeh2 kucing betina tuh.. HAHAHAHAHA...



tahun ni banyak betul no 1

apa yg menarik pasal no 1 nih?
 
 
tahun ini mempunyai 4 tarikh cantik, 1-1-11, 11-1-11, 1-11-11 dan 11-11-11..cuba ambil 2 digit terakhir tahun kelahiran anda dicampur dgn umur anda tahun ini.. hasilnya pasti 111..subhanallah..try it! (contoh: 1989 & 22 > 89+22=111)
 
 

pelajaran ketiga : electronic :

: electronic : 

sebelum kite pegi lebih jauh lagi.. korg kene tahu nama part2 electronic kat rc drift ni.. so aku kasik gambar sikit..

-nama nama part = bateri  esc  motor  receiver  servo-
 
: motor :

untuk motor aku rasa yg terbaik antara 15-23T adalah yg terbaik.. sebab aku sendiri guna 17.5t untuk drift, higher than that then you can't feel drifting that much..
tahun ni format pertandingan dah di ubah semula.. kalau sebelum ni menggunakan motor 9t.. tahun ni 10.5t..

ok.. aku tahu.. ramai yg tanya.. ape maksud T tu kan? T tu bermaksud Turn@pusingan.. berapa T yg paling berkuasa?? ok.. lagi kecik nombor kat T tu.. makin berkuasa lah motor tu.. paling kecik aku penah jumpa 3.5T.. tp drift guna motor laju2 nk kemana? biasa kaki2 RC touring je guna T kecik ni.. untuk drift biarlah 15-23T.. 9T pon boleh jugak guna.. tp laju lah.. hehe.. 

-ezrun 9t- 
  
-motor brushed 23t-



: esc-electronic speed control :

bab esc ni aku x nk sentuh sgt.. biasa org mai touring je pentingkan esc ni.. rasa drift x kot.. esc yg aku guna cap ayam je.. ezrun 60A je.. ade esc 32A.. ade jugak sampai 120A.. bab ni aku x khatam lagi.. masa ngaji cekgu da mati.. hohoho.. posting akn dtg kalo da khatam baru aku cite bab esc ni ok? 

-turnigy esc 60A-

oklah.. hehe.. so aku tempek sikit gmbr.

begini lah motor , esc , program card.. ni beli combo.. boleh jugak beli satu satu..

motor ade 2 jenis

1. brushed = perlukan penyelenggaraan yg berterusan.. susah guna motor jenis ni.. kalau brush dia da rosak.. nk kene tukar.. nk kene servis lagi.. lagi 1.. x semua bateri support motor jenis ni.. tp 1 je aku akui.. walaupon 23T.. masih mampu tapau 12T brushless motor..

2. brushless = kalau brushless motor ni mmg best.. xde la nk jaga susah2.. kira x perlu jaga sgt la.. guna jela sampai bosan.. hahaha.. yg bestnye lagi.. sumbat je ape2 jenis bateri.. x kesah.. tp kira kureng power sikit lah..


-otai2 kalau salah tlg betulkan ye... jangan lahar sy pulak.. ehehehe-

akan datang bab differential pulak.. tunggu haaa aku belum khatam lagi 

ANONYMOUS TETAP KAWAN AKU

hehe.. aku da bukak ruangan komen utk semua org termasuk En/Pn anonymous kite.. so jemput la semua buat kacau dalam nih.. hahahaha... tu je harini aku nk merepek.. 


tp biasa org yg xnk kawan dgn aku je guna nama anonymous nih.. xpela.. aku tahu sape aku.. sebab tu ramai xnk kawan.. 

jgn lah bagi alasan tak tahu buat open id.. senang je sebenarnya.. ke nk aku buat tutorial? ni aku da buka utk semua... harap xdelah golongan yg baling batu sembunyi tangan ye.. aku tetap anggap semuanya kawan aku... 


kamu sopan kami segan

pelajaran kedua : tayar drift :

:TIRES:

1. Carpet : Tamiya Super Driftech


2. Smooth Cement/Tiles: Yokomo Single Ring


3. Tar: HPI T-Drift


4.paip pvc POLI PAIP 2inci semua permukaan boleh guna murah pulak tuh.. paling best buat sendiri


5.radial (high speed drift)

kadang2 dlm pertandingan.. penganjur x benarkan kita guna tayar jenis radial.. yg di benarkan semua kecuali radial.. ada pulak hanya di benarkan guna tayar yg di bekalkan oleh pihak penganjur.. masa hari pertandingan baru di beri.. walau ape pon.. tayar bukan sebab utama kemenangan.. yg penting.. SKILL..

kalau silap.. otai2 rc drift tolong betulkan ye.. jangan lahar sy hehehe

Just my 2 cents.  Grin Grin Grin

jangan lah malu SAYANG !

hahaha.. hari ahad 13hb feb 2011.. aku saje lah merayap pegi HUTAN BANDAR JB  + DANGA BAY + DATARAN JB.. saje makan angin.. 

pusing2 dlm hutan bandar jb ni.. ade kolam.. banyak kura2 dlm kolam tu.. haha.. usya2 tempat lain pulak.. ade belangkas kekasih bermadu asmara pulak.. haish.. manusia2.. kat tempat awam pon nk melekat.. giler betul.. 

pegi atas sikit.. ade kolam mandi.. kanak2 je boleh.. org tua mcm aku ni x boleh.. haha.. bru plan nk terjun taw... 
xde ape2 yg menarik.. so pegi laa ronda2 kat kolam yg ade kura2 nih... 



lepas tu pegi kat rumah melayu tradisional johor.. aku perasan pili bomba lagi.. HAHAHAHA.. aku pelik.. mcm mane dlm hutan pon ade pili bomba... 

-lokasi dlm hutan bandar jam 6.15 13hb feb 2011-
haaa.. korg nampak tak? ok lah aku dtg dekat2 amik gmbr.. al maklum laa.. guna kamera nset je ni.. 3.2mp je.. x mampu beli kamera mahal mcm org lain..

-lokasi dlm hutan bandar jam 6.15 13hb feb 2011-
haaaaa.. pili bomba kan?? hehehe.. bila lepas siap amik gmbr ni.. aku ronda2 lagi.. serius aku ckp.. penat jugak lah merayap dlm hutan bandar ni. basah jugak ketiak aku... hahahahaha.... 
so aku pon amik keputusan nk berambus dari hutan bandar.. pegi danga bay pulak merayap sambil layan RC kat track danga bay (track dah x boleh guna masa aku pegi

sebelum keluar hutan bandar.. aku nampak 1 lagi pili bomba.. dia malu lah.. siap menyorok lagi.. HAHAHAHA.. nih gambar dia

-lokasi pintu masuk ke hutan bandar 6.40 13hb feb 2011-
haha ape motif pili bomba ni sembunyi? tahu lah hutan bandar ni sentiasa ramai org.. tp jangan lah sembunyi wahai pili bomba ku sayang.. nanti susah abg bomba kite nk buat keje kalo ade ape2 jadi..



ok lah ni gambar2 pili bomba sembunyi.. hahaha.. aku pon da penat nk menaip sbb banyak berjalan hari ahad.. so.. sampai sini jela aku merepek.. sambung esok2 pulak... pada yg masih menunggu posting RC drift.. aku da siap taip.. tp nnt2 la aku posting.. hehehe...


al kisah tentang perut boroi

Kelebihan boroi

1. Tidak bersifat riak seperti body buider yang selalu menayang otot mereka

2. Amat popular bagi model produk penurunan berat badan

3. Lelaki boroi amat rajin mencari rezeki akibat terlebih makan atau minum dan tentu sahaja ianya memerlukan duit.

4. Dapat memahami dan merasai kesulitan yang ditanggung oleh ibu-ibu yang sarat mengandung terutamanya apabila menaiki tangga rumah pangsa


5. perut boroi merupakan "airbag" semulajadi.

6. menjadi kesukaan isteri2.. sebab mcm bantal.. hehe (berkahwin je)


7. korg listkan sendiri lah.. byk lagi aku nk type nih.. haha





Majulah Perut Boroi Utk Negara

  • saya selaku RC drifter paling boroi di seluruh alam semesta ingin mengucapkan "majulah perut kehadapan untuk negara"    







TIPS UNTUK MENGEKALKAN PERUT BOROI (ASET) :



"Untuk perut kekal boroi dan cantik, kita cuma perlukan beberapa pinggan nasik, tido yang berlebihan dan pulaukan senaman. Selain itu, produk² seperti Jusmate 5 dan Dr. Rozmey harus dijauhi."



  • boroi? bukan satu masalah malah membuatkan org perasan kewujudan kita


  • boroi? boroi itu seksi.. bila lepak dgn kawan2 bolehlah kita main laga2 perut, main langgar2(ala2 bumper car tu.. dah boleh jimat duit dari pegi fun fair main bumper car)

     

    • boroi? boroi itu juga lambang kemewahan. 

       

      -gmbr ehsan dari pages BIAR betul-

       


      -just my 2 cent-



Maulidur Rasul tak sabar nk sambut

Maulidur Rasul (dalam bahasa Arab bermaksud kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin ( Dari hadith riwayat Muslim, 8/25 ) 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.
Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.
Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.
Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.
Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.


ingat ye... 15hb je tau kite sambut... yg 14hb tu HARAM umat islam menyambutnye.. 

pelajaran pertama tentang rc drift (beli rc dulu) : update :

assalamualaikum sume geng!.. haha.. tujuan aku buat blog ni sebenarnye utk RC drift.. tp terbabas abis cite cume aku tampal dlm ni.. ok laaa meh kite ke bab pertama tentang rc drift ni...

First sekali korg mesti la ade rc drift sebijik.. kalo xde mcm mane nk belajar menderiippp guna RC nih.. haha.. so, kat mana nk beli? aku x rekemen beli kat mudah.my sbb kwn2 aku penah kene kencing kat mudah.. so better korg pegi je hobbyshop angkat 1.. berapa harga?? haha.. ikot kemampuan lah.. kalo x mampu sgt.. mcm student ke.. angkat lah amoi brand harga dlm rm250-rm400.. kalo berkemampuan.. angkat la yg ori mcm tamiya, HPi, yokomo, sakura, xray tu harga da rm7++ keatas.. 

kalo nk beli melalui internet.. beli kat lelong.com.my (seller guna nama JIA FEI).. 3hari sampai.. superb seller.. ataupun beli dari DRC TOY.. dari aku pon boleh gak.. tp x byk pilihan lah.. hehe.. HL, sakura tu adelah..

sini aku ade tepekkan sikit gmbr.. brand HL518 belt driven, bateri nimh 5000mah, remote, heat sink double fan




ni total... rc cars rm350.. bateri rm150.. heat sink rm40 = rm540.. (main x guna full throttle sebab motor standard)

terpulang korg lah nk main belt driven ke ataupun shaft driven.. ikut kesesuaian diri lah.. tp aku mmg pilih belt driven.. tenang je dengar bunyi belt dia tuh.. ekekekeke... selamat mendapatkan rc cars sebijik ok.. yg 4wd taw






update :

kete EP china as a option to us kalo budget tak cukup nak beli yang
branded branded punya. even kalo dilihat mostly this car as same like
macam kete mahal jugak ... tapi banyak juga nak kena upgrade kalo nak
masuk tournament.. n then nak kena pandai setting kete coz apa yang aku lihat pada rakan rakan aku yang beli china product banyak defect
terutama pada tayar kiri kanan depan dan belakang...

tayar senget sebelah.. jenuh nak buat allightment beb.. buat kwn2 aku yg da nk join sebab da kne racun kaw2 dgn aku tu.. ikat la perut cket.. paling cikai pun angkat tt01 tamiya.. hpi e10 jgn.. plastik sumenye tu

batu bunga utk pagar ke pili bomba?

satu ayat je yg mampu aku ckp masa jumpa pili bomba nih... "batu bunga utk pagar ke pili bomba ni?" mungkin ramai yg tak tahu tentang kewujudan pili bomba aka batu bunga utk pagar ni.. dari jauh mmg mcm batu bunga utk pagar.. tp bila di amati betul2.. baru perasan... laaa pili bomba lah rupanye.. haha... 

-lokasi klinik pakar HSAJB jam 9.12pagi 10hb feb 2011-
kalau lihat dari jauh org akan kata tu batu bunga utk pagar.. mungkin kesilapan masa pembinaan hospital HSAJB kot.. tp bila di amati betul2 secara dekat... baru org kata... "ehh.. biar betul pili bomba bentuk mcm nih?" hahaha.. tp tu la hakikatnye.. ade tanya beberapa org yg dtg ke hospital nih.. saja nk kepastian.. totaly dari 4org yg sy tanya.. empat2 kata tu batu bunga.. hehe.. so aku nk lebih pasti.. aku pegi dekat2 dgn pil bomba aka batu bunga nih.. so.. dpt la snap lagi 1 gambar utk tatapan semua.. nah!

-lokasi klinik pakar HSAJB jam 9.20pagi 10 feb 2011-

kannnn.. pili bomba bukan? hehe.. selesai menyiasat pili bomba aka batu bunga ni.. aku pon jalan kaki menuju ke tempat parking kereta bahagian belakang HSAjb ni.. ade nampak 1 lagi pili bomba.. nih gambar dia...

.-lokasi hadapan blok c(belakang) HSAJB jam 9.42 10 feb 2011-

kesian pili bomba ni tertanam separuh... tinggal kepala dia je.. cuba kite kene tanam mcm tu... woooo lemas wooo.. hahaha... nk amik gmbr lagi 1 x dpt sebab da kene sergah dgn pengawal keselamatan kat hospital tuh.. rupanya dia dah dok follow lagi masa dari pili bomba aka batu bunga tu.. 
ape lagi.. lari x cukup tanah la kawan.. kene kejar pulak tuh.. hahaha... ada masa aku g snap lagi 1 ok... hehehe...

celcom oh celcom

aku guna berokband celcom yg rm98 unlimited.. tp servis dia mcm yg 5gb tu je.. siak x?? hahaha.. seminggu sekali wajib aku maki hamun customer service.. haha.. lepas tu celcom berokband ni.. mcm tahu2 je kalo aku nk tukar ke line lain.. haaa mula lah dia buat perangai baik punya cantik.. punya lah kencang.. tgk utube xde loading2 lagi.. tp bila aku da lupa bab nk tukar line.. haa mula la dia buat peel asal dia.. LEMBAB MCM KURA2 130JUTA TAHUN.. mungkin 10,000bc.. hahahaha iklan gempak bagai nk giler.. WILAYAH celcom.. dlm hutan pon ade line.. tp hakikatnye hampeh.. HAHAHA.. tp yg best 1 je.. XDE KONTRAK mcm broadband lain.. 

penah sekali tuh.. seminggu.. duduk tgh bandar JB pun line GPRS ke? kalo kat kampung jgn cite lah.. da mmg confirm2 x boleh guna.. WILAYAH CELCOM ke kalo service mcm lahanat.. udah udah lah tu.. jgn dok sembang geybang wahai celcom..

jangan dok pikir pasal KEUNTUNGAN JE SAMPAI SERVICE TAK TERJAGA.. sementara ramai boleh bersabar nih.. pi la naik taraf berokband celcom nih...

untuk rekod... aku ni kira pengguna tegar line celcom ni.. dari zaman sekolah sampai sekarang.. line celcom menjadi pilihan.. tp sejak 3 4thn ni je.. celcom da mengong sikit.. adehhh... tlg la berubah.. letih la asyik nk call customer service.. sekali call da 22minit..



nantikan posting rc drift lesson



hehe.. sesuai dgn link blog aku ni ministryofrcdrift.blogspot.com.. so aku akn buat beberapa siri berkenaan rc drift.. dari mula beli rc.. sampai setup cs(tahap tertinggi rc drift)... jadi... nantikan ok.. hehehe.. aku xde la pro sangat.. tp utk basic tu insyaAllah.. bab tahap tertinggi tu aku akn byk bertanya kat otai2...


banglo ghaib(kisah lama)

aku lupa bila kisah ini terjadi tapi mungkin sekitar 5-7 tahun lepas atau mungkin lebih, aku tak pasti pulak. tapi aku ingat aku ke sana 2 kali, sesaje menjengah sebab rumah kawan aku kat area rinting tu gak. pada mulanya aku tahu cerita ini dari kawan2 aku tu la, orang2 taman rinting yang bercerita. dia kata pernah keluar kat harian metro dgn mastika tapi aku cuba cari keratan akhbar tu... tak jumpa la plak...

first time pergi, aku pi la dengan kawan termasuk aku. seriau. kitorang tak turun dari kereta coz masa tu dah lewat petang. tempat tu agak horror coz rumah tu kat jalan mati dan ada pokok2 banyak depan rumah. kali kedua aku pergi situ, berempat dengan kawan 1 kolej... tengahari jumaat(lepas solat jumaat ko).. sampai jek... HUJAN PANAS!

Yang aku nampak masa tu hanyalah tangga semata... tapak rumah yang dah mula ditumbuhi rumput, pagar depan dan pagar tepi. Kalo ikutkan logik akal... sapelah yang dah beli/buat banglo kemudian dirobohkan? Coz area rinting heights tu semua banglo belaka dan dibina ikut plan yang dipilih oleh pembeli bukan pemaju. kalau nak kata tuan tanah cuma buat tangga dan pagar aje... LAGI LA TAK LOGIK kan??

FYI, masa tu... 2 lot banglo bersebelahan banglo ilang ni juga dikosongkan, TAKDE ORANG NAK SEWA! Penuhlah dengan tampalan iklan utk dijual dan disewa dipagar rumah2 itu... hehehe...siapa mau? ada berani?

Banyak versi yang aku dengar mengenai misteri kehilangan rumah tu, antaranya TUAN RUMAH DAH RENOVATE KEMUDIAN TAK MAHU BAYAR SANG TUKANG RUMAH which orang kata mereka orang seberang. Versi tu mengatakan ketika tuan rumah pulang dari somwhere... dia cuma nampak rumahnya, langsir melambai2... ada orang dalam rumah tapi rumah tak boleh masuk...

sape ada versi lain.. sila la sambung....

penduduk yg tinggal berdekatan aku ada tanya2 jugak.. mereka cite.. time hujan panas je, tempat lain basah kene hujan, kat tapak banglo tu tak pulak,. mcm ade bangunan or atap kat situ yg menghalang air hujan..

gmbr ni ehsan dari pokcik gugel.. jalan keruing 11




kalau betullah banglo tu di robohkan.. mana kesan runtuhan? kenapa lantai marmarnya langsung xde kesan rosak? malah masih cantik(2tahun lepas)


sesapa yg ada info mengenai kejadian aneh di tempat anda.. boleh lah kongsi dgn bagi email kat silent_killer9026@yahoo.com

hari kekasih? valentine day? watepakk!! -update-

Sejarah Valentine
Valentine adalah nama seseorang pemimpin agama Katolik yang telah dianggap menjadi martir ?Islam : Syuhada- oleh orang-orang Kristian (katolik) dan Valentine telah diberi gelar sebagai orang suci (Santo) oleh orang-orang Kristian.
Kisahnya bermula ketika raja Claudius II (268 - 270 M) mempunyai kebijakan yang melarang perajurit-perajuritnya untuk berkahwin. Menurut raja Claudius II, bahawa dengan tidak berkahwin maka para perajurit akan agresif dalam berperang.
Kebijakan ini ditentang oleh Santo Valentine dan Santo Marius, mereka berdua secara diam-diam tetap menikahkan para perujurit dan pemuda2 lama-kelamaan tindakan mereka diketahui oleh raja Claudius, sang raja pun marah dan memutuskan untuk memberikan hukuman kepada Valentine dan santo Marius yaitu berupa hukuman mati.
Sebelum dihukum mati, Santo Valentine dan Santo Marius dipenjarakan dahulu, dalam penjara Valentine berkenalan dengan seorang gadis anak penjaga penjara, kemudian gadis ini setia menjenguk valentine hingga menjelang kematian Valentine. Sebelum Valentine dihukum mati, Valentine masih sempat menulis pesan kepada gadis kenalannya.
From Your Valentine
Setelah kematian Santo Valentine dan Santo Marius, orang-orang selalu mengingat kedua santo tersebut dan merayakannya sebagai bentuk ekspresi cinta kasih Valentine, 200tahun kemudian yaitu tahun 496 Masehi setelah kematian Santo Valentine dan Santo Marius, Paus Galasius merasmikan tarikh 14 februari 496 sebagai hari Velentine.
Itulah sejarah hari Valentine yang ternyata untuk mengenang dan memperingati dua orang suci Kristian Katolik yang mengorbankan jiwanya demi kasih sayang.
Ada versi lain tentang sejarah Valentine, yaitu pada masa Rom Kuno, tarikh 14 februari merupakan hari raya untuk memperingati dewi Juno, dewi Juno adalah ratu dari segala dewa dan dewi, orang-orang Rom kuno juga meyakini bahawa dewi Juno adalah dewi bagi kaum perempuan dan perkawinan ?dewi cinta.
Pada tanggal 14 Februari orang-orang Rom kuno mengadakan perayaan untuk memperingati Dewi Juno dengan cara memisahkan kaum laki-laki dan perempuan. Nama-nama remaja perempuan ditulis pada potongan kertas lalu digulung dan dimasukkan ke dalam botol, setelah itu para laki-laki mengambil satu kertas sebagai, setiap laki-laki akan mendapatkan pasangan sesuai nama yang didapat dalam undian tersebut, bila kemudian mereka ada kecocokan maka mereka akan melangsungkan pernikahan dihari-hari berikutnya.

so bila kita tahu pasal sejarah valentine ni.. dah memang terang terang lagi bersuluh kot.. orang orang yg beragama ISLAM tak patut merayakannya... sebenarnya banyak lagi versi pasal valentine ni.. yg lain korg cari lah sendiri ok... 


Valentine dirayakan sempena kejatuhan kerajaan Islam Andalusia di Sepanyol Tanggal 14 Februari 1492. St. Valentine merupakan individu yang memainkan peranan penting dalam usaha menjatuhkan kerajaan Islam pada masa itu. Disebabkan sumbangan beliau itu, St. Valentine dianggap sebagai kekasih rakyat. Wajarkah kita merayakannya.PASTI TIDAK!



you"ll be in my heart

Come stop your crying
It will be all right
Just take my hand Hold it tight

I will protect you

from all around you
I will be here
Don't you cry

For one so small,

you seem so strong
My arms will hold you,
keep you safe and warm
This bond between us
Can't be broken
I will be here
Don't you cry

'Cause you'll be in my heart

Yes, you'll be in my heart
From this day on
Now and forever more

You'll be in my heart

No matter what they say
You'll be here in my heart, always

Why can't they understand

the way we feel
They just don't trust
what they can't explain
I know we're different but,
deep inside us
We're not that different at all

And you'll be in my heart

Yes, you'll be in my heart
From this day on
Now and forever more

Don't listen to them

'Cause what do they know
We need each other,
to have, to hold
They'll see in time
I know

When destiny calls you

You must be strong
I may not be with you
But you've got to hold on
They'll see in time
I know
We'll show them together

'Cause you'll be in my heart

Yes, you'll be in my heart
From this day on,
Now and forever more

Oh, you'll be in my heart

No matter what they say
You'll be in my heart, always
Always



aku suka lagu nih(^_^) so aku nk tujukan khas buat NS.. hehe.. saja gelarkan dia NS.. biar korg sume tak tahu sapa dia.. 


Kemayan City dah bukak ke?


Kemayan city dah bukak skrg.. hehe.. pasti ramai yg tertanya tanya.. kemayan city tu kat mane? ape kemayan city ni? 

ok aku cite sikit fakta kemayan city yg aku tahu lah.. kemayan city ni merupakan 1 projek shopping complex mega yg di rancang di bina di kawasan skudai.. tapi syg.. kemayan city ni langsung x pernah di buka.. malah proses pembinaannya pon x pernah siap akibat kegawatan ekonomi dunia pada 1997 dulu.. kalo nk tahu kemayan city ni kat mana.. kalo korg nk ke pusat bandar JB lalu highway skudai ni.. korg akan perasan 1 bangunan besar sebelah kiri berwarna kelabu terlindung pokok2 pagar..
so, bila ramai yg bercerita pegi shopping kat kemayan city mcm x masuk akal.. yela kemayan city x penah bukak pon.. 

sesiapa yg tinggal di JB sememangnya tahu yg projek mega kemayan city adalah sesuatu projek yg gagal.. dan sekarang bangunannya dah jadi sarang bermacam macam penghuni. ada yg kasar.. ada jugak yg halus.. yang kasar pulak amat merbahaya.. yg halus sgt la misteri.. hehe...

aku ni x suka nk bawak cite yg bukan2.. ni cerita benar ok... kalau x benar.. aku mohon maaf bebanyak la yee.. tapi xkan la dua org yg berbeza dan bukan bersaudara boleh berbohong benda yg sama?? bukan dua org.. tp RAMAI!.. haaaa da ade feel misteri x ni? sebelum ni ada la kengkawan cerita pasal bangunan ni pasal saudara mara dia baru tiba kat JB setelah sekian lama x dtg JB.. nak tahu apa cerita mereka??

MEREKA MEMBELI BELAH DI KEMAYAN CITY... MALAM2 BUTA PULAK TU...! BIAR betul!!


-:sedikit artikel dari berita harian:-

JOHOR BAHRU: Mall berpuaka! Itulah gelaran diberi kepada kompleks beli-belah terbengkalai Kemayan City di Tampoi apabila beberapa keluarga rakyat Singapura terjebak membeli-belah di situ sebelum pulang ke negara asal mereka dengan membawa daun kering atau barangan dibeli lenyap begitu saja.Cerita pelik dan menyeramkan berkaitan aktiviti paranormal di kompleks Kemayan City bukan lagi asing di kalangan masyarakat bandar raya ini, malah misteri alam ghaib di pusat beli-belah terbengkalai lebih 10 tahun lalu itu menjadi buah mulut penduduk Singapura.
Bagaikan badi kepada warga Singapura, cerita menggerunkan di Kemayan City dikatakan popular kalangan warga republik berkenaan yang mendakwa mengalami peristiwa dianggap susah diterima akal seperti berbelanja dan makan di pusat beli-belah yang sebenarnya tidak pernah beroperasi selepas projek itu terhenti pada 1998.Kejadian menyeramkan di pusat beli-belah berkenaan pernah dialami sekeluarga rakyat Singapura dari kawasan perumahan di Woodland pada Jun tahun lalu.Semuanya bermula apabila keluarga terbabit dikatakan mengunjungi pusat beli-belah terbengkalai terletak di tepi Jalan Johor Bahru-Air Hitam pada satu malam, ketika mereka dalam perjalanan pulang menghadiri majlis kenduri kahwin saudara di Melaka.Sebaik tiba di Kilometer 13 Jalan Johor Bahru-Air Hitam menghala pusat bandar raya kira-kira jam 9 malam, keluarga terbabit tertarik ke arah bangunan di sebelah kiri jalan berkenaan yang bergemerlapan dengan lampu aneka warna dan meriah dengan kunjungan orang ramai.Tarikan itu menyebabkan keluarga terbabit membuat keputusan singgah dan mendapati kemeriahan itu adalah majlis pembukaan pusat beli-belah yang diadakan secara besar-besaran.
Menyangkakan Kemayan City dipulih dan memulakan operasinya, keluarga berkenaan tidak melepaskan peluang singgah memandangkan malam masih awal.Selepas berada lebih setengah jam di situ, keluarga berkenaan beredar kerana mempunyai satu lagi destinasi yang perlu singgah sebelum balik ke Singapura.Mereka menuju rumah saudara di Kampung Pasir yang terletak tidak jauh dari pusat beli-belah berkenaan.Ketika berada di rumah saudara, seorang ahli keluarga terbabit bercerita mengenai kehebatan majlis pembukaan Kemayan City ketika singgah di situ.Sungguh mengejutkan apabila keluarga malang itu mendapat berita daripada saudara mereka bahawa bangunan yang didakwa beroperasi sebenarnya masih terbengkalai sehingga kini, bahkan semakin usang.
Pengalaman yang ditempuhi keluarga terbabit diceritakan sendiri mangsa kepada pegawai di Unit Falaq Syarie Jabatan Mufti Johor, Hanafiah Abdul Razak.Menurut Hanafiah, beliau dihampiri mangsa ketika menyampaikan kuliah agama bulanan di kawasan perumahan berkenaan, beberapa hari selepas kejadian menyeramkan itu.“Lelaki itu sering mengikuti kuliah agama saya dan pada satu hari dia bertanyakan kepada saya apakah yang berlaku di Kemayan City kerana ada ahli keluarganya mendakwa berbelanja di pusat beli-belah itu.“Namun, semua barangan dibeli itu termasuk pakaian, didapati hilang sebaik mereka tiba di rumah dan keadaan itu menimbulkan gangguan emosi kepada keluarga berkenaan selepas melalui detik dianggap pelik dan menyeramkan itu,” katanya.
Menurut Hanafiah, beliau turut pernah diajukan soalan yang meminta penjelasan berhubung alam ghaib oleh orang ramai yang mengikuti kuliah agamanya di negara republik itu, terutama berkaitan kejadian aneh di Kemayan City.“Dari segi pandangan Islam, kejadian dialami segelintir pihak di bangunan terbengkalai itu angkara syaitan yang sentiasa mencari jalan untuk memperdaya dan menyesatkan umat Nabi Adam.
“Imam An-Nawawi dalam kitab Al-Adzkar menerangkan beberapa jenis syaitan termasuk bernama Zalanbur berkeliaran di bandar untuk melalai dan melekakan manusia termasuk mendalangi kejadian individu yang pernah tersesat ke bangunan terbengkalai Kemayan City itu,” katanya. Katanya, dalam hadis yang diriwayatkan Imam Ahmad ada menerangkan bahawa rumah atau bangunan yang dibiarkan kosong dan kotor untuk satu tempoh lama akan menjadi kediaman syaitan kerana lumrah makhluk yang dilaknat Allah itu menyukai benda kotor dan busuk.“Namun, umat manusia amat bertuah kerana dikurniakan hadiah yang tidak ternilai oleh Allah iaitu al-Quran mengandungi ayat yang boleh dijadikan pendinding dari diganggu mahkluk halus seperti jin dan syaitan iaitu ayat Kursi,

ni aku sertakan gmbr mcm mana rupa kemayan city




pili bomba oh pili bomba

haaaaa.. mungkin posting pasal pili bomba yg ni tak menarik sgt.. yelaa.. bukan ape2 sgt pon.. xde yg pelik.. xde tong sampah jugak.. dan pili bomba ni normal je ok... hahaha... 

 6 feb 2011 jam 5.31pm Danga Bay JB

betul kan? xde pape yg pelik pon.. normal je.. hehehe...
nak tanya la... x menganggu ke segala macam paip dgn chamber SAJ kat situ.. kalau lah berlaku kebakaran.. tak ke susah bomba nk pasang hos dia kat situ..

p/s=aku x thu sangat pasal nih.. hehe tp mmg mcm bagi susah kat bomba kalau berlaku pape... masa nampak pili bomba ni.. aku tgh dlm usaha menjejaki villa nabila yg org JB kate berhantu.. org jugak kate penah terjadi pembunuhan kejam kat villa tu... 

Pili Bomba hehe(update)

tadi lepas aku pegi bayar cukai kat kota tinggi dgn kejora bandar tenggara.. aku terus ke larkin perdana nk jumpa kawan dgn jumpa pesuruhjaya sumpah.. saja la mata ni usya2 pili bomba yg aku amik gmbr aritu.. tgk dah x ikat lagi dgn tong sampah.. agaknya kedai tu da baca blog www.ondscene.my kot.. hahaha.. ape pon terima kasih pada tuan kedai tu sebab prihatin.. kalo apa2 jadi.. ada kebakaran ke.. kan susah tugas bomba nanti... 

 7hb feb 2011 jam 12.48pm

Ape yg ade kat villa ni?

ok..nak share bout haunted banglo kat strait view (dpn danga bay)
ekceli bnyk version cite ni..kte bace 1 persatu keh?
sape ade info meh tambah

VERSION 1
Ada sekeluarga yang bahagia tinggal di villa itu. keluarga itu dianugerahkan pewaris kekayaan dan dialah si jantung hati kepada keduaorang tuanya.

nabilla nama diberi. aku tidak berapa tahu latarbelakang keluarga itu, tapi kalau aku nak reka2 cerita boleh sahaja.tapi aku tak mahu ok!

nabilla telah di bunuh dengan kejam oleh amah di rumah itu. mayatnya di simenkan sekali bersama rumah itu.

mengikutcerita saksi yang pernah masuk kedalam rumah itu, segala perabot dalamrumah itu masih ada dan dalam keadaan baik. terdapat juga gambar2nabila di atas meja ruang tamu utama rumah itu."

VERSION 2
Nabilla dan keluarganya adalah dari golongan berada. BAnglo yang tersergam indah betul2 berhadapan dengan laut dan sangat cantik pemandangannya.  NAmun sekarang banglo tersebut dipenuhi semak samun dan agak horror bile dilihat. Dengar ceritanya keluarga NAbilla telah dirompak dan dibunuh dengan kejam. Kesemuanya mati dalam keadaan sadis dan sejak dari itu, banglo tersebut tidak berpenghuni lagi.

VERSION 3
Keluarga NAbilla telah dirompak dan Nabilla telah dirogol dan dibunuh dengan kejam. Mayatnya ditanam di dinding rumah tersebut.

VERSION 4
Keluarga Nabilla adalah golongan berada dan mereka hidup dalam keadaan harmoni. Tanpa diketahui sebab musababnya, tiba2 satu hari bapa Nabilla mengamuk dan menembak semua orang dalam banglo tersebut dan kemudian membunuh dirinya sendiri.


tu dia...4 version yg taktau la mane 1 yg btul..
tp yg pastinya sgt horror umah tersebot..dgn semak samun yg tinggi, pokok besar2
uuu mmg seram
sesape yg xtau umah yg mane 1, umahnyer betul2 kat selekoh (xde la selekoh tajam sgt) n kaler biru putih..
dulu aku pnah lalu ctu dlm midnite camtu..
nampak ppuan pkai telekung kat gate umah tu..xtau la khayalan aku ke ape
suddenly radio kete aku tetibe berbunyik.aku nk tutup pon xleh..dh smpi kat otel m-suites radio aku off ngan sndirinyer
tp pasal ppuan telekung tu aku pkiran positif
maybe org tu otw pi masjid abu bakar nk wat qiammulail kot
hehehehe

 mungkin ni villa nabila tu.. tp byk persamaan lokasi dgn cerita pasal christine place
P/S=

stahu aku ade 3 bungalow yg angker kat tepian lido tu...

1.  yang bentuk 3 segi tepi laut, pagar marmar warne putih.. kat laman dia ade pokok rhu and gazebo..

2.  yang bentuk 3 segi jugak...belakang yang pertama tu.. tepi dia ade pokok besar akar2 berjuntaian

3.  jln. istana serene sebelah belakang.. bungalow atas bukit..

OVER CLOCKING

salam.. lama sudah x posting ape2.. bahan pon xde nk posting la.. duduk rumah masa cuti ni mmg bosan habis.. nk merayap.. tp tak tahu nk kemana pulak... 

lappy aku semakin hari semakin tenat.. ada kwn suruh buat "OVERCLOCKING GRAPHIC CARD" tp aku tak tahu buat la.. haha ade sesapa boleh ajarkan tak??