twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Friday, February 11, 2011

pelajaran pertama tentang rc drift (beli rc dulu) : update :

assalamualaikum sume geng!.. haha.. tujuan aku buat blog ni sebenarnye utk RC drift.. tp terbabas abis cite cume aku tampal dlm ni.. ok laaa meh kite ke bab pertama tentang rc drift ni...

First sekali korg mesti la ade rc drift sebijik.. kalo xde mcm mane nk belajar menderiippp guna RC nih.. haha.. so, kat mana nk beli? aku x rekemen beli kat mudah.my sbb kwn2 aku penah kene kencing kat mudah.. so better korg pegi je hobbyshop angkat 1.. berapa harga?? haha.. ikot kemampuan lah.. kalo x mampu sgt.. mcm student ke.. angkat lah amoi brand harga dlm rm250-rm400.. kalo berkemampuan.. angkat la yg ori mcm tamiya, HPi, yokomo, sakura, xray tu harga da rm7++ keatas.. 

kalo nk beli melalui internet.. beli kat lelong.com.my (seller guna nama JIA FEI).. 3hari sampai.. superb seller.. ataupun beli dari DRC TOY.. dari aku pon boleh gak.. tp x byk pilihan lah.. hehe.. HL, sakura tu adelah..

sini aku ade tepekkan sikit gmbr.. brand HL518 belt driven, bateri nimh 5000mah, remote, heat sink double fan




ni total... rc cars rm350.. bateri rm150.. heat sink rm40 = rm540.. (main x guna full throttle sebab motor standard)

terpulang korg lah nk main belt driven ke ataupun shaft driven.. ikut kesesuaian diri lah.. tp aku mmg pilih belt driven.. tenang je dengar bunyi belt dia tuh.. ekekekeke... selamat mendapatkan rc cars sebijik ok.. yg 4wd taw






update :

kete EP china as a option to us kalo budget tak cukup nak beli yang
branded branded punya. even kalo dilihat mostly this car as same like
macam kete mahal jugak ... tapi banyak juga nak kena upgrade kalo nak
masuk tournament.. n then nak kena pandai setting kete coz apa yang aku lihat pada rakan rakan aku yang beli china product banyak defect
terutama pada tayar kiri kanan depan dan belakang...

tayar senget sebelah.. jenuh nak buat allightment beb.. buat kwn2 aku yg da nk join sebab da kne racun kaw2 dgn aku tu.. ikat la perut cket.. paling cikai pun angkat tt01 tamiya.. hpi e10 jgn.. plastik sumenye tu

14 comments:

amoi_brand (hann) said...

risiko main rc ni guna bateri nimh 5000mah ni kat motor standard boleh menyebabkan motor, esc terbakar.. siap mcm bunga api masa merdeka tau.. so kalo nk beli.. beli bateri yg dlm lingkungan 3300mah-4600mah.. beteri yg dia bagi 1800mah main 10minit je boleh.. leceh..

Abang Zul said...

Memang rc drift ni takde yg guna enjin ke?

amoi_brand (hann) said...

guna enjin pakai minyak@nitro tu ke bang? ade sebenarnye.. brand HPI.. tp harga rm1200 keatas.. lepas tu x nampak real bila drift sebab laju sgt.. kalau pertandingan x kira dlm negara atau luar negara.. mmg guna bateri singkatan EP-electric power.. sy ramai kwn kat penang ni main rc drift.. kalau abg nk usya2.. ok gak.. hehehe.. (ops.. nk meracun abg main pulak)

Heaven said...

Adik saya ada satu rc car ni. Tapi, sejak dia dah duduk asrama, remote dah ke lain, kereta dia dah ke lain. Bila dia balik rumah, jenuh dengar dia membebel sorang-sorang. Tapi tak leh nak wat ape sebab abah yang simpan remote, xnak bagi dia main lagi.. Kih kih kih

amoi_brand (hann) said...

to heaven.. haha sadis cerita tu.. sayang.. kalau dari awal remaja ni di asuh main benda ni.. insyaAllah dpt elakkan mereka dri terjebak gejala negatif.. ade 1 pertandingan kat jb.. seorang bapa tu berhabis nk dekat 3k utk anak dia yg baru berusia 9thn main hobby ni.. alhamdulillah.. budak tu mmg pro.. no 3 mengalahkan kami yg dah tua semua nih.. sebenarnya benda ni bukan mainan.. tp lebih kepada hobby.. sebab tu harga dia mahal.. kena cukai maaaaaa

matlee said...

salam, saya ni 1st time dlm rc drift ni, xbeli lg drift car ni.
boleh x cadangkan sy jenis kereta yang sesuai dgn budget RM500(bila bli terus boleh drift kt umah)TQ

Al Qassam said...
This comment has been removed by the author.
Al Qassam said...

Ade x harga rc car bawah RM150 dan kat mane nak tempatnya mohon balas

Al Qassam said...

Ade x harga rc car bawah RM150 dan kat mane nak tempatnya mohon balas

Al Qassam said...

Salam kat mane boleh dpt dengan bawah RM150 saya budak je kat mane boleh dpt yee

farrel rioz said...

Cara setting remotnya gimana gan.. Aku kaga paham :)

Pyan Dahri said...

Ade je.. Cuba cari kat Time square tingkat 6 kalau xsilap.. Harga dlm rm120...

Pyan Dahri said...

Ade je.. Cuba cari kat Time square tingkat 6 kalau xsilap.. Harga dlm rm120...

Niqmat Syaza said...

hai ade c jual rc tu kat area perak ..sebab saya baru je duduk perak

pelajaran pertama tentang rc drift (beli rc dulu) : update :

assalamualaikum sume geng!.. haha.. tujuan aku buat blog ni sebenarnye utk RC drift.. tp terbabas abis cite cume aku tampal dlm ni.. ok laaa meh kite ke bab pertama tentang rc drift ni...

First sekali korg mesti la ade rc drift sebijik.. kalo xde mcm mane nk belajar menderiippp guna RC nih.. haha.. so, kat mana nk beli? aku x rekemen beli kat mudah.my sbb kwn2 aku penah kene kencing kat mudah.. so better korg pegi je hobbyshop angkat 1.. berapa harga?? haha.. ikot kemampuan lah.. kalo x mampu sgt.. mcm student ke.. angkat lah amoi brand harga dlm rm250-rm400.. kalo berkemampuan.. angkat la yg ori mcm tamiya, HPi, yokomo, sakura, xray tu harga da rm7++ keatas.. 

kalo nk beli melalui internet.. beli kat lelong.com.my (seller guna nama JIA FEI).. 3hari sampai.. superb seller.. ataupun beli dari DRC TOY.. dari aku pon boleh gak.. tp x byk pilihan lah.. hehe.. HL, sakura tu adelah..

sini aku ade tepekkan sikit gmbr.. brand HL518 belt driven, bateri nimh 5000mah, remote, heat sink double fan




ni total... rc cars rm350.. bateri rm150.. heat sink rm40 = rm540.. (main x guna full throttle sebab motor standard)

terpulang korg lah nk main belt driven ke ataupun shaft driven.. ikut kesesuaian diri lah.. tp aku mmg pilih belt driven.. tenang je dengar bunyi belt dia tuh.. ekekekeke... selamat mendapatkan rc cars sebijik ok.. yg 4wd taw






update :

kete EP china as a option to us kalo budget tak cukup nak beli yang
branded branded punya. even kalo dilihat mostly this car as same like
macam kete mahal jugak ... tapi banyak juga nak kena upgrade kalo nak
masuk tournament.. n then nak kena pandai setting kete coz apa yang aku lihat pada rakan rakan aku yang beli china product banyak defect
terutama pada tayar kiri kanan depan dan belakang...

tayar senget sebelah.. jenuh nak buat allightment beb.. buat kwn2 aku yg da nk join sebab da kne racun kaw2 dgn aku tu.. ikat la perut cket.. paling cikai pun angkat tt01 tamiya.. hpi e10 jgn.. plastik sumenye tu